שאלה

שאלה:

1 איך יכול להיות שדנים בבית דין שלמעלה לפי מה שדנים בבית דין של מטה? ואם הדיין החליט לדון משהו כמו שהוא רוצה וזה בכלל לא נכון למשל מישהו רוצה ללכת לים בשבת והוא אומר לו שמותר לשחות בים

תשובה:

זה כמובן לא הנושא. גם בדין של מטה יש כללים מתי הדין תקף, יש כללי פסיקה כמו יחיד ורבים הלכה כרבים, יש כלל שדיין שטעה בדבר משנה דינו בטל וכו'.. דיין לא יכול לבדות דין מליבו. רק בדבר שתלוי בשיקול הדעת, על זה אמרו שתורה לא בשמים היא.