נמלה על היד בשבת

שאלה:

שלום
אם עולה עליי נמלה בשבת, מותר לי להעיף אותה באמצעות האצבע? כלומר כמו שעושים שלוקחים את האצבע האמצעית "אמה", מכניסים אותה לתוך האגודל ואז משחררים את האמה מהאגודל לכיוון הנמלה. האם זה נחשב טלטול מן הצד? או שמא טלטול בשינוי?
אם יש מקור אז יותר טוב.
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

כיון שהיא מאוסה זה בכלל ההיתר של גרף שלרעי ואין איסור מוקצה, אלא שלכתחילה אכן צריך או בטלטול מן הצד כמו שהזכרת או לנשוף עליה שתעוף, ולא לטלטלה ממש בידים.

שבת שלום.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. שלום,

    אגב חשבתי היום האם מותר בשבת לתת "מכה" לזבוב שמפריע כשאין כווניתנו להרוג אותו, אלא רק "להמם" אותו.

    אם עושים את זה כלאחר יד, האם מותר ?

    האם יש לחוש לאיסור לעשות חבורה או לצוד, או מוקצה ?

    תודה רבה !

  2. יש הרוצים לאסור לנשוף על נמלה או חרק זעיר שעל הגוף משום שזו הרגילות להעיף אותו כך בימות החול ולכן רואים זאת כטלטול בידיים, ולפוסקים רבים אחרים לא נראים דבריהם כלל..