תנאי שבממון שלא קביל בדיניהם

שאלה:

מה קורה אם חתמו חוזה שיפטור צד א לשלם לצד ב חיוב ממוני המגיע לו ע"פ חוק אך ידוע כי במקרה ויחליט הצד המוותר בשלב מאוחר יותר לתבוע בבימ"ש השופט יפסול את הסעיף ויחייב בתשלום. האם ע"פ הלכה החוזה אכן פוטר מתשלומין כל עוד לא הוגשה תביעה שכזאת? ובמידה וכן – האם זה גזל ביד הזוכה כיון שמראש הכל נעשה על דעת החוזה?

תשובה:

שלום וברכה,

בהלכה יש כלל שכל תנאי בממון קיים, ולכן גם אם התנה [באופן המועיל] לבטל את חיוב ממון שחייבה תורה מועיל התנאי. ולכן אם מתנה לבטל חיוב ממוני שמחויב לפי החוק, התנאי מבטל את החיוב ממון. ואם ערכו תנאי שמבטל חיוב מוני התנאי מבטל ולא מועיל הפסיקה של בית משפט, ואם תובע בבית משפט הרי זה גזל בידו. [מלבד האיסור של תביעה בבית משפט].

הדבר מצוי בשכירות פועלים, שלפי החוק לא מועיל תנאי להיפטר מזכויות העובד, ולפי הלכה אם התנה חל התנאי, ולא יוכל העובד לתבוע אם ערכו תנאי כדין.

בהצלחה.