מעלתם וחטאם של ראשונים!

שאלה:

שלום וברכה כבוד הרב!

הנה נא שאלני ליבי לאמר ולחקור ולדרוש מהם חטאם של ראשונים, שהלא ידוע גודל מעלתם של הראשונים, ורציתי לדעת מה חטא שייך בהם, ראשונים, הרמב"ם, הרי"ף, רש"י, הריטב"א, וכו ומעליהם בקודש הגאונים, סבוראים, אמוראים, תנאים, נביאים, וכו מה שייך אצלהם חטא? קדושתם הכל כך עצומה ונוראה וכישייך שיהיה בהם גאווה ח"ו
וכן כל שאר התוארים המובאים בכל ספרי הראשונים ובתלמוד,
גאווה כעס, וכו וכי הדבר שייך אצלהם?

ליבי אמר לי שמדובר בדקויות עד אין חקר,
סרך של הסרך של הסרך של הסרך גאווה,
סרך של הסרך של הסרך של אי ענווה,

וכיוצא באלו שמדובר ממש במחשבות בעלמא שרחוקות מאוד מהמציאות ועל זה נתבעו,

אך מקור לכך לא כ"כ מצאתי, ולכן פניתי לרב בעזרה בצרה.

בריאות אושר וחיים טובים לרב ולבני ביתו!

תשובה:

בנושא החשוב הזה שהעלית יש שתי נקודות יסודיות, ראשית נכון הדבר שכל אדם נידון לפי מעלתו, וודאי נקודות דקות שאצלנו אינן נחשבות לחטא, אצל אדם גדול זה חטא ונתבע עליו, זה פשוט, השאלה היותר יסודית היא מה קורה לגבי חטאים שאנחנו מוצאים בתנ"ך ובגמרא שנראים כעוונות חמורים, היאך יתכן שגדולי האומה חטאו בהם? ועל זה כתבתי כך בעבר: בנוגע לחטאי הקדמונים צריך לדעת נקודה חשובה מאוד שהאריך בה רבי נתן צבי פינקל – הסבא מסלבודקא בכתביו, ועוד מפרשים, שהרי הגמרא כבר אומרת שכל האומר דוד חטא אינו אלא טועה, אעפ”כ מצינו בכמה מקומות בחז”ל שדוד נתבע על מעשיו ושב עליהם בתשובה שלימה, ולכאורה הדברים סותרים זה לזה? ביאר על כך הסבא מסלבודקא בספרו אור צפון, שכל אדם נתבע על פי דרגתו, גם כשהתנ”ך מכנה חטא מסויים בצורה חריפה, כוונת הדברים שלאותו אדם גדול נחשב הדבר כאותו חטא חמור, אולם, לגבי אדם אחר פשוט יותר, אפשר שאין כאן חטא כלל. על פי זה ביאר מה שנאמר על בני עלי “וישכבון את הנשים” דבר שנשמע חמור עד למאוד, ופירשו חז”ל שבני עלי לא היו מקדימים את הנשים הבאות להקריב קרבנות, וגרמו בכך לאנשים הבאים להרהורי עבירה והסתכלויות אסורות. דבר כזה לגבי בני עלי נחשב כגילוי עריות ממש לרום מעלם, וכך הוא גם לגבי דוד. אודות הביאור למעשיו של דוד המלך ראה מה שכתבנו כאן נמצא איפוא שיש לדעת כיצד לקרוא את ספרי הנביאים ולא ניתן להבין אותם כפשוטם!