משלוח מנות במקומות המסופקים

לכבוד הרבנים ה' ישמורכם.
בעניין פורים: אדם שגר בספק מוקף האם בט"ו שעושה מספק חייב לתת מתנות לאביונים/משלוח מנות דווקא לאנשי ספק טו או כיוון שזה רק מספק אזי גם אפשר לאנשי יד?

*כותב הר"ן בעניין משלוח מנות וז"ל: מיני מאכל ומשתה לעשירים ולאביונים די לכל אחד במתנה אחת שהיא נחשבת בעיניהם כדבר גדול. ע"כ.
מה הפשט בדבריו? האם יש חיוב לתת משלוח מנות דווקא לעשירים?
ומה הדין לשיטתו אם לא נתנו משלוח מכובד?
אדם שישתכר מיין האם קיים את המצווה?
יישר כח גדול!

תשובה:

שלום וברכה

ברור שחייב לתת את המשלוח מנות והמתנות לאביונים רק לאלו שהם באותו ספק כמוהו או לבני ט"ו, אבל אם יתן לבני י"ד מה ירויח? בהם ודאי לא ניתן לקיים את המצוה…

כוונת הר"ן שיש לתת לכל אדם לפי כבודו, כלומר לאדם עני ניתן לתת אפילו דבר מועט שזה מספיק מכובד ומשמח עבורו, ולאדם עשיר יש לתת מנה מכובדת כדי לקיים בו את המצוה.

לא הבנתי את השאלה האחרונה.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. האם הר"ן בה לבאר רק גדר של משלוח מנות(שכל אחד לפי כבודו) או שהוא כתב פה את 2 הגדרים כלומר משלוח מנות שעניינו לעשירים ומתנות לאביונים שזה לעניים?

  2. כלומר שלפי הר"ן אם יתנו לאדם עשיר או מכובד משל"מ פשוט לא יוצאים יד"ח? או שזה רק לכתחילה ולא לעיכובא? והאם נפסק כמותו הלכה למעשה?