חתונה קונסרבטיבית – האם נחשב קשר רוחני?

שלום הרב,
1. זוג שמתחתן תחת רב קונסרבטיבי ובאמת כל 7 הברכות אינן מקולקלות ונוסחתן זהה לאלה שבמעמד חופה אורתודוקסי – האם קיים ביניהם קשר רוחני שמכיוון ש"הרב" המחתן עובר על ההלכה הכל פסול?

תשובה:

שלום רב,

הבעיה היא לא רק ברב שמחתן אותם שהוא קונסרבטיבי, אלא בעדי הקידושין. עדים אלו אינם כשרים, או שהם בעצמם קונסרבטיביים, או שהם אינם שומרי מצוות, אדם שומר מצוות לא לוקח חלק בחופה כזו. בשו"ת אגרות משה (אבהע"ז ח"ב סי' יז) פסל לגמרי קידושין קונסרבטיביים. וראוי לציין שבתקופתו עוד היו רבנים קונסרבטיביים ששמרו מצוות ועשו כן בשביל הפרנסה ובכל זאת פסל אותם האגרות משה. כש"כ בזמנינו שהם ודאי פסולים, כופרים ואינם שומרים מצוות.

לכן, אני לא רואה כל קשר אמתי שנוצר ע"י קידושין קונסרבטיביים. יתכן שלפעמים יהיה מקום לדון לגבי נישואין אזרחיים אם צריכים לחשוש לזה בסיטואציה זו. אבל אני מבין שלא זו השאלה, לכן, גם הברכות שמברכים הם ברכות לבטלה, ואולי אף חמור מזה כפי שאמרו חז"ל: אין זה מברך אלא מנאץ.