התערבות באפיקי הטבע שהקב"ה ברא – השתדלות ואמונה

שאלה:

שלום הרב, כידוע סכר דגניה הוקם לפני כמאה שנה כדי לאגור מים עבור תחנת החשמל ההידראולית. לאחר השבתת תחנת הכח בנהריים שונה יעודו של הסכר – צמצום זרימת המים מהכנרת לנהר הירדן, כדי שהכנרת תמלא את ייעודה להיות מאגר המים של מדינת ישראל. כתוצאה מכך נפגעה הזרימה בירדן הדרומי ומאז מפלס ים המלח הולך ויורד וידועה הפגיעה הסביבתית הקשה סביב הימה המלוחה. שאלתי היא: האם הדבר קשור בחוסר אמונה בכך שהקב"ה יכול למלא את הכנרת גם באופן שבו הירדן הדרומי זורם בצורה מלאה ומונע ירידה של ים המלח? או שיש לאדם רשות לשנות ולהתערב באפיקי הטבע שהקב"ה ברא?

תשובה:

שלום וברכה

השאלה שלך היא חידת החידות, מה היחס הנכון שבין השתדלות לאמונה… כלומר, הרי אסור לנו לסמוך על הנס, מי הוא שראוי וזכאי לניסים?! אף אחד לא יכול להעיד על עצמו, ולכן מוטל עלינו לעסוק בפרנסה ובבריאות וכו', ובין היתר כאשר אנחנו צריכים שיהיו מים במדינה מוטל עלינו לכלכל את צעדינו בענין זה בתבונה. כמובן ריבוי ההשתדלות מעבר לנדרש ומעבר למקובל, הוא כבר חוסר אמונה. החפץ חיים זצ"ל המשיל זאת לאדם שיש לו חבית יין, וכדי להגביר את תפוקתה הוסיף בה עוד ברז… זה כמובן לא יועיל, כמות היין בחבית זהה… כך שהשתדלות צריך לעשות, וכמה? כפי שיראה לנו שצריך באופן טבעי בלי להשתגע.. והעיקר אחרי כל ההשתדלות והמעשים והפעולות לזכור שהכל מאת ה' יתברך!