פעילות חייל משמר הגבול בשבת

שאלה:

שלום איש קבע במשמר הגבול יש לו משמרות כולל בשבת שואל האם מותר לו ליסוע בשבת למשמרת הוא מסיים גם בתוך השבת האם מותר לו לחזור לביתו? באיזה תנאים מותר

תשובה:

שלום וברכה

בנוגע לנסיעה למשמרת הכל תלוי באופי פעילות, אם מדובר בפעילות הנצרכת לצורך פיקוח נפש, מותר לנסוע בשבת, אבל אני בכוונה תחילה לא נכנס לדוגמאות, כיון שאינני בקי מספיק באופי הפעילות ובצרכים כדי לקבוע, יש להתייעץ באופן פרטני ביותר על כל פעולה, זה תלוי אגב לא רק באופי הפעולה אלא גם האם אין אנשים בשטח שיכולים לבצע אותה. זה שהגיע זמן המשמרת שלך לא מספיק, יש לבחון שאין מספיק אנשים בגיזרה כרגע לצורך עצם ההגדרה של פיקוח נפש ואכן אתה נצרך. לכן בכל פעילות כזו צריך ליווי של רב צבאי ירא שמים שיקבע. בנוגע לחזרה, ככל שמדובר היה בפעילות של פיקוח נפש יש את הקולא הידועה שהתירו סופן משום תחילתן באיסור דרבנן, והיינו שמותר לחזור עם גוי שהוא ינהג [וגם יפתח את הדלת ויגרום בעצמו להדלקת האור וכו'], אבל ככל שלא היה מדובר בפעילות של פיקוח נפש ממש – אסור.

בהצלחה רבה