מה מוגדר דבר יבש לענין בישול אחר בישול

שאלה:

שלום לכבוד הרב בשבת, האם בדין שמותר לתת תבשיל שנקרש על הפלטה הכוונה היא רק כשהרוב יבש בטבעו? או אפילו סיר מרק שנקרש מותר להחזיר?

תשובה:

שלום וברכה

מרק שנקרש מחמת קירור ודאי דינו כלח, כיון שהקובע הוא תמיד טמפרטורת החדר ולא הקירור [כך מבואר בהגה' רעק"א סי' רנג, בביאור הטעם שבאינפאנדה דיברו הפוסקים בסו"ס שיח בעיקר לגבי נולד ולא לגבי בישול, משום ששם מצב הצבירה הטבעי של השומן הוא קרוש ורק על ידי חום הוא נעשה נוזלי לזמן מה עד שמצטנן מעט]. ואגב, חידוש גדול יש בשערי תשובה בסי' שיח, שסוכר למשל וקפה דברים מוקשים שנהפכים לנוזל על ידי בישולם [וישארו נוזל, בשונה משומן שמיד חוזר למצבו הטבעי], דינם כלח לענין זה שיש בהם בישול אחר בישול, אף שכרגע זה לא רק קרוש אלא ממש נוקשה מעצם טבעו.