פתיחת קופסת שימורים בשבת / יצירת כף ממכסה הקופסה

שאלה:

שלום כבוד הרב. שאלה: שימוש במכסה של קופסת שימורים של מזון לחיות, ביום השבת. לפי הרב עובדיה, שמתיר פתיחת שימורים בשבת. האם מותר לעקם קצת את המכסה, בכדי להשתמש בו להוצאת התוכן. אני מעדיף להשתמש במכסה, ולא בכף, מפני שמדובר באוכל לא כשר. כידוע, הרב עובדיה פסק שאין כאן יצירת כלי. אך אני שואל ספציפית על לעקם קלות את המכסה. תודה רבה

תשובה:

ראשית, בנוגע לפתיחת קופסאות שימורים רבו הדעות, היות ובאופן כללי אריזה שאינה מיועדת כלל לשימוש חוזר אין בה איסור עשיית כלי, אלא שיש שחששו שהיות ולעיתים משתמשים בקופסאות שימורים לאיחוסון מסמרים וכיוצא בזה יש להם חשיבות כל שהיא ויש איסור בפתיחתן, לכן יש לנקב תחילה את תחתית הקופסא ורק אחר לפותחה מצידה השני. לכתחילה יש לפתוח את כל האריזות לפני שבת ולא להכנס לשאלות בענין.

לגבי יצירת כעין כף מהמכסה יתכן שיש לאסור כמו בקוטם קיסם לחצוץ בו שיניו, שאף שזו מלאכה מועטת וגרועה חששו בה לעשיית כלי, ובעידן המודרני אין מקום לחשש שלך עם הכף, שהרי יש כפות חד פעמיות לרוב ובמחיר מוזל מאוד….

מקורות:

ראה בהרחבה בשמירת שבת כהלכתה פרק ט.