לישה בין שתי עיסות

שאלה:

שלום לרבנים למדתי ענין לישה והיה לי שאלות הבנתי שהגדרת לישה שנותן משקה לתוך 2 גופים יבשים נדבקים זה לזה ולכן מותר לעשות מיונז. שאלה 1 למה ביצים לא נקראים דבר יבש? ועוד הרי נדבקים הביצים השמן והחרדל ביחד? 2 עוד ראיתי שסתם דעת מרן שגם בלילה עבה מותר ולא הבנתי מה מתיר מרן בבלילה עבה? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

למעשה מה שאמרת נכון אבל לא ממש מדוייק. אמת הדבר שהכלל בלישה הוא שדיבוק חלקים על ידי משקה הוא לישה, אבל דבר שכבר מדובק בפני עצמו מותר לערבו בדבר המדובק בפני עצמו, כי זה בעצם תערובת של שתי עיסות ולא יצירת עיסה. אמנם, בס' שמירת שבת כהלכתה הביא בכמה מקומות שאסור לערב גבינה וריבה, וכן דעת החזון איש כמובא בס' דינים ובהנהגות, ובס' ארחות שבת פרק ו הערה כ תמהו על הדברים וצידדו לומר שאולי מדובר בגבינה שאינה מחוברת ממש היטב כל חלקיה ועתה היא מתחברת יותר, אינני יודע, אבל למעשה זה קצת עמום להגדיר מה נחשב קיבוץ חלקים ומה לא, ויש להמנע.