ריקודים בשבת וחג – שמחת תורה

שאלה:

אם התירו לכבוד תורה לרקוד בשמחת תורה שחל בשבת מה שונה מסתם שבת שאני משבח את השם קל וחומר מהתורה התירו ודאי ששירה להשם יהיה מותר אם כן למה ספרדים מחמירים? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

בשמחת תורה עיצומו של יום ודרך הנהגת היום הוא על ידי ריקודים, ולכן כדי לקיים את שמחת היום כפי שתיקנוה ונהגו בה, התירו לעשות כן גם בשבת, ומשום שכבוד התורה עדיף על שאר שמחה של מצוה, ולכן אפילו לצורך חתן וכלה אסרו, ראה שו"ע סי' שלח סעי' ג ומשנה ברורה שם סק"ח [אמנם המהרש"ל ים של שלמה ביצה ה מיקל בשמחת חתן וכלה ויש שנהגו כדבריו, ראה שלמת חיים סי' קצג, אבל רהיטת פוסקי השו"ע הנ"ל לאסור].

במשנה ברורה בסי' תכו שער הציון ס"ק יב הוסיף עוד, שבשמחת תורה הקלו כיון שאי אפשר להקדים או לאחר, ועיצומו של יום הוא ביום זה, מה שאין כן בשאר שמחות שאין להם ענין מיוחד ביום זה דוקא ולכן לא התירו בהם.

שבת שלום.