להעלות לוי ראשון או שלישי כשאין כהן בית הכנסת

שאלה:

יש מניעה ללוי לעלות ראשון או שלישי כשאין כהן בבית הכנסת

תשובה:

שלום וברכה

כשאין כהן בבית הכנסת ויש לוי:

לגבי להעלותו ראשון – יש שהקפידו שלא לתת ללוי לעלות ראשון כדי שלא יטעו לומר שהוא כהן, ראה בית יוסף וב”ח בסי’ קלה, וראה מור וקציעה שם שגם על פי קבלה אין ראוי לתת לו ראשון, אלא שהרמ”א שם בסעי’ ו הכריע שמותר לתת ללוי ראשון. ולמעשה גם הספרדים הקלו בזה, ראה אור לציון ח”ב קריאת התורה פ”ט ושו”ת יביע אומר ח”ו סי’ כד.

לענין להעלות לוי למנין הקרואים לאחר ישראל כשלא היה כהן בבית הכנסת – ראה משנה ברורה סי’ קלה ס”ק כד שנחלקו בכך אחרונים, הגר”א מתיר, ואליה רבה אוסר, ולהלכה הובא שם שהמנהג שאין הלוי עולה למנין הקרואים, אלא לאחרון או למפטיר בלבד.

יום נעים