מה היא ענווה אמיתית?

שאלה:

רציתי לדעת את נושא הענווה האם כשאני אומרת שאני ככה וכהה זה אומר שזה מראה על גאווה?
איך אפשר להתנהל בצורה של ענווה כשאני מדברת על עצמי?
אשמח לתשובה מלומדת

תשובה:

שלום וברכה

על משה רבינו נאמר והאיש משה עניו מכל האדם אשר על פני האדמה. לאידך גיסא יודע משה רבינו היטב את מעמדו ומנהיג את עם ישראל ביד רמה, תובע מהם, ומוכיח אותם על מעשיהם הרעים וכו' וכו'. כיצד מתיישבים הדברים? והתשובה פשוטה: ענווה אין פירושה לחשוב שאני אפס… אדם חייב להיות מודע ליכולותיו, הוא אמור לפעול על פי יכולותיו, וכשהדבר נצרך עליו גם להציג את יכולותיו. ענווה בלשון חז"ל "לא מחזיק טיבותא לנפשיה". כלומר שאדם מבין שכל מה שיש לו זה מתנת ה' יתברך, ולא מגיע לו שום דבר, והוא לא שווה יותר בגלל שהוא מוצלח, כי בין כך שום דבר לא משלו והכל גם יכול להלקח ממנו. והאדם אינו נמדד לפי יכולותיו וכשרונותיו אלא לפי מידת עבודתו את ה' יתברך. זו ענווה אמיתית. אדם שאינו מכיר ביכולותיו חוטא לשליחותו בעולם הזה!