סכו"ם חדש שמיועד לחלב שהודח במדיח כלים בשרי

שאלה:

שלום לכבוד הרב
אדם קנה סכו"ם על מנת להשתמש בו בחלבי
לאחר שטבלם כדת, בחוסר מחשבה כדי לנקותם
הניחם במדיח כלים הבשרי (ללא כלים בשריים רק הסכו"ם הזה) אבל השתמשו במדיח באותו יום לכלים בשריים
מה דין הסכו"ם האם יכול להשתמש עדיין לחלבי

תשובה:

שלום וברכה

כיון שהמדיח היה נקי, והכלים נקיים, יש להקל. שכן אפילו דבר מאכל פרווה שהתבשל בכלי בשרי בן יומו, לדעת השו"ע מותר לאוכלו עם חלב ממש, כיון שהוא נ"ט בר נ"ט [אלא שלכתחילה אוסר לעשות זאת], ואף שהרמ"א שם חולק, זהו דוקא במאכל פרווה, אבל בכלי שהוא נ"ט נוסף, יש להקל,  ומפורשים הדברים ברמ"א סי' צה סעי' ב, שאם הדיח כלי חלבי ביורה בשרית, ואחד מהם אינו בן יומו [או כמו בנדון שלך שכלל לא נעשה שימוש בסכו"ם] הכל מותר.

מקורות:

שולחן ערוך יורה דעה הלכות בשר בחלב סימן צה

קערות של בשר שהודחו ביורה חולבת בחמין שהיד סולדת בהן, אפילו שניהם בני יומן, מותר, משום דהוה ליה נותן טעם בר נותן טעם דהתירא. והוא שיאמר ברי לי שלא היה שום שומן דבוק בהן. ואם היה שומן דבוק בהן, צריך שיהא במים ס' כנגד ממשות שומן שעל פי הקערה. הגה: ויש אוסרים אפילו אין שומן דבוק בהן (טור בשם סה"ת וסמ"ג וסמ"ק וש"ד והר"ף ותוס' ומרדכי ור"ן והגמ"יי ופסקי מהרא"י ואו"ה), אלא א"כ אחד מן הכלים אינן בני יומן מבליעת כלי ראשון, ואז כל הכלים מותרים והמים נוהגין בהן איסור לכתחלה. אבל אם שניהם בני יומן, והדיח אותן ביחד בכלי ראשון, הכל אסור. והכי נוהגין, ואין לשנות. ודוקא שהודחו ביחד ובכלי ראשון, אבל אם הודחו זה אחר זה, או בכלי שני אפילו ביחד, הכל שרי.