תיקון נזק שנעשה מההרחבה של השכן

שאלה:

שלום כבוד הרב. שאלתי כבוד הרב , אני גר בקומה העליונה בבניין של 4 דיירים. לכל הדיירים יש מרפסת שרות פתוחה ז"א ללא גג. מרפסת זו משמשת אף נתינת פתח אוויר וניקוז אידי תנור הסקה יונקרס הפועל על גז. השכן הסמוך אלי בקיר משותף הרחיב דירתו. בהסכמתי ובהסכמת הדייר מתחתיו סגר/בנה על מרפסת השרות. בסיס הסכמתי לצמצום אוויר מרפסת השרות : השכן מתחתיו אינו מפעיל את תנור היונקרס הפועל על גז. לאחר הבנייה התברר כי הרחבת הבנייה על מרפסת שירות זו התקטן/צומצם מרחב איוורור בחצי. אף שהשכן הנגדי מלמטה איני מפעיל את יונקרס הגז. השכנה מתחתי כן מפעילה וכל האדים עולים ונכנסים אלי. גורמים לכאבי ראש וריח של גז. אין בעייה בטיחותית נאמרלנו מבדיקת חברת גז. שאלתי היא האם השכן חייב לתקן, לפצות על הנזק בעקבות עוגמת נפש?

תשובה:

שלום וברכה,

השכן שבנה אינו חייב לפצות עבור עוגמת נפש. חיוב עוגמת נפש לא הוזכר בתורת ישראל.

לא ניתן לחייב את השכן שבנה שיסתור את הבנייה, כיון שבנה ברשות.

אם ישנה אפשרות לבנות חסימה שתחסום חדירת אויר מהקומה למטה, יש להטיל את החיוב על השכן הבונה, בכדי להרחיק את הנזק מהשכן.

בהצלחה.