עוגה בחזקת בשרי שהתחממה בחלבי

שאלה:

שלום הרב,
רציתי לשאול, קניתי עוגה שכתוב עליה שנאפתה במטבח בשרי לכא' בכליים בשריים. (אומנם היא הגיעה עם תבנית חד"פ משלה)
ובטעות חיממתי אותה במחבת חלבית.
האם צריך הגעלה? מה דין העוגה?

ומה היה קורה אם נאפתה בכלי בשרי ממש בן יומו ולא בתבנית חד פעמי?

תודה מראש,
תשובה:

שלום וברכה

כיון שהעוגה עצמה פרווה, וגם נאפתה בתבנית פרווה, וכל הנושא הוא התנור שהוא בחזקת בשרי, והשהיה במטבח בשרי, שמבחינת מערכת הכשרות לא מאפשרת להתיר זאת לשימוש חלבי ממש, היא עדיין בחזקת פרווה, ואף שאין לאוכלה עם חלב ממש, המחבת שבה התחממה אינה נאסרת. מדובר בנ"ט בר נ"ט שגם הוא רק בריחא ולא בבליעת טעם ממש, ואף זה נתון בספק, ויש גם צד גדול של ביטול בשישים.

גם אם נאפתה בכל בשרי בן יומו, למנהג הספרדים בדיעבד הרי מותר לאוכלה עם חלב ממש [כאן אין לאוכלה מחמת הענין של השהייה הזו הלא מפוקחת במטבח בשרי, אבל מצד הכלי], ואף שבני אשכנז מחמירים בזה, זה לגבי אכילתה עם חלב, אבל חימומה במחבת החלבית אינה אוסרת את המחבת.