עובר לפני המתפלל מן הצדדין / שלוש פסיעות אחורה

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
אם אני מתפלל שמונה עשרה והגעתי לעושה שלום ומשהוא מאחורי לא סיים יהיה מותר לעשות שלוש צעדים אחורה באלכסון או שאסור?
ומה צריך לעשות במקרה שיש שולחן או כיסא שמפריע לעשות שלוש צעדים אחורה מה צריך לעשות?

תשובה:

שלום וברכה

בעובר לפני המתפלל, מלבד המעבר לפניו ממש, ש נושא שנקרא “צדדין דלפניו”, כלומר, בתוך ד’ אמות לפניו מהצד, ולא לפניו ממש, שבזה נחלקו המגן אברהם ואליה רבה כמובא במשנה ברורה ס”ק טז, ולהלן שם במשנה ברורה כתב שאין להקל אלא בשעת הדחק.

כאשר אין אפשרות לפסוע שלוש פסיעות שלמות פוסעים כמה שאפשר, אבל יש להשתדל מאוד שיהיה אפשר. ראה משנה ברורה קכג יד.