תוכחה

שאלה:

אמרת לי שכל אדם אחראי למעשיו אז אמרתי לאבא שלי שכל מה שהוא עושה הוא אחראי למעשיו למשל כשהוא שם משהו על האש ונשרף הוא מאשים אותי כי זה הולך ככה קודם כל מאשימים אותי ואחר כך בודקים אם אני אשמה והוא התעצבן וצעק עלי. אח שלי בשמחת תורה כיבה את האור הוא חילוני עם שחור לבן. הבעיה היא שיש כזה דבר ערבות שאם אני לא מוחיכה אז אני מקבלת עונש על המעשים שלו כמו איוב ככה הבנתי ואם אוכיח אותו הוא לא ישמע לי ורק יצעק עלי מה אני אעשה?

תשובה:

יש לנהוג כבוד באבא גם אם הוא אינו נוהג כהלכה!

לגבי האח, כבר אמרו חכמים שכשם שמצוה לומר דבר הנשמע כך מצוה שלא לומר דבר שאינו נשמע, כך שאם אין סיכוי שהתוכחה תתקבל אין ענין להוכיח, רק לקרב באהבה ובעזרת ה' הוא יחזור בתשובה שלמה.