יצר לב האדם רע מנעוריו

שאלה:

שלום רב. בכל פעם שאני קורא את הכתוב "וַיָּ֣רַח יְהֹוָה֮ אֶת־רֵ֣יחַ הַנִּיחֹ֒חַ֒ וַיֹּ֨אמֶר יְהֹוָ֜ה אֶל־לִבּ֗וֹ לֹֽא־אֹ֠סִ֠ף לְקַלֵּ֨ל ע֤וֹד אֶת־הָֽאֲדָמָה֙ בַּעֲב֣וּר הָֽאָדָ֔ם כִּ֠י יֵ֣צֶר לֵ֧ב הָאָדָ֛ם רַ֖ע מִנְּעֻרָ֑יו וְלֹֽא־אֹסִ֥ף ע֛וֹד לְהַכּ֥וֹת אֶת־כׇּל־חַ֖י כַּֽאֲשֶׁ֥ר עָשִֽׂיתִי׃" אני מתמלא עצב גדול. מה הכתוב הזה אומר בעצם? האם הבורא מכיר בזה שאנחנו פגומים? האם נועדנו לחיות באותו מעגל בו תמיד הרוע ינצח את האדם?

תשובה:

שלום רב,

אכן הבורא מכיר בטבע האדם שמטבעו הוא נוטה לרוע, ולכך בדיוק נוצרנו – כדי שנתגבר על היצר. לאדם המתבונן היטב יראה שזה בדיוק מטרת בואו של האדם לעולם הזה – להתגבר על היצר ולהכפיף את עצמו לרצונותיו של הבורא בניגוד ליצריו. אילו אדם היה נוצר עם יצרים נוחים המתאימים לרצנותיו של הבורא, מה המעלה הגדולה לקיים את מצוותיו? זה בדיוק מה שמורה לו היצר!