קולר מים בשבת / צפייה בטלויזיה בשבת

שאלה:

האם מותר בשבת לשתות מים מקולר (מכונת מים) מכני? ואם טלוויזיה דולקת לפני כניסת שבת-האם מותר לצפות בה במהלך השבת?

תשובה:

שלום וברכה

כל מכונת מים כמו תמי 4 ואחרים אין להשתמש בהם בשבת, אא"כ יש להם התקן שבת מיוחד הנעשה על ידי מערכת כשרות מוסמכת, משום שכל הוצאת מים גורמת לכניסת מים חדשים המפעילה מידית את מנוע הקירור, וזה דומה לכל הדלקת אור בשבת וכיוצא בזה.

בשבת יש איסור הנקרא "מעשה שבת", כלומר, אסור ליהנות ממעשה הנעשה באיסור על ידי יהודי אחר. ולכן, כיון שהשידורים בשבת כרוכים באין ספור חילולי שבת הנעשים על ידי רשות השידור, השדרנים העורכים והמפיקים וכו', גם אם הטלויזיה דלוקה מלפני שבת אסור להביט בה. זאת מלבד האיסורים הנוספים הכרוכים בכך של עובדין דחול ואוושא מלתא הקיימים גם בצפייה בסרט וידיאו שלא נעשה בהפקתו כל חילול שבת.