שבע ברכות לפני השקיעה ביום האחרון

שאלה:

יום אחרון של שבע ברכות באמצע שבוע (לא בשבת) האם אפשר להתחיל את הסעודה מבעוד יום ולהמשיך בלילה ולברך שבע ברכות?

האם רצוי להתחיל הסעודה מבעוד יום וכשמגיעה השקיעה לברך שבע ברכות ולהמשיך לאכול בלילה?

או אולי כדאי לברך הרכת המזון (אחרי חצי הסעודה|) לברך ברכת המזון ושבע ברכות ואז להמשיך לאכול (אולי ברכות שאינן צריכות?)

תשובה:

שלום רב,

סעודת שבע ברכות שנמשכת מהיום השביעי לתוך הלילה של השמיני לא מברכים בה ברכת שבע ברכות. כך כתב בשערי תשובה (סי’ קפח סק”ח). וראה עוד בפתחי תשובה אבה”ע סי’ סב ס”ק יב. לגבי שבת ראה כאן מה שהרחבנו בנושא.

לכאורה להפסיק באמצע זו ברכה שאינה צריכה, שהרי אין עדיין חיוב של שבע ברכות, ואין כל סיבה לאדם לגרום לעצמו להתחייב בהן, ולכן אין טעם לגרום שיצטרך לשוב ולברך ברכות ראשונות על המשך מאכלו.