הנחת פיצוחים על הפלטה בשבת

שאלה:

מועדים לשמחה

האם מותר בשבת לשים פיצוחים (פיסטוקים, בוטנים וכיו"ב) על הפלטה (למשל כשהם היו במקפיא, או אפ' היו בחוץ אבל רוצים לחמם), והאם יש חילוק אם זה היה במקפיא קודם או לא (שהרי יש על זה גושי קרח שיכולים להפוך למים ע"י החימום), והאם זה משנה האם הפיצוחים נקנו קלויים מהחנות או לא.

תודה

תשובה:

שלום רב

פיצוחים שאינם קלויים ודאי אסור להניח על הפלטה בשבת, משום שהם נקלים שם וקלייה היא כבישול לכל דבר. לגבי פיצוחים קלויים נחלקו בכך פוסקי זמנינו, דעת רוב הפוסקים להחמיר שיש איסור חזרה ונתינה בתחילה בשבת גם בפלטה חשמלית שאינה מקום המיועד לבישול, כן דעת הגרי"ש אלישיב הגרש"ז אויערבך הגר"ש וואזנר ועוד רבים. אולם הגר"ע יוסף כידוע הקלך בכך בפלטה חשמלית, וכן נסתפק באגרות משה. כאשר יש גושי קרח אין להניח, יש להמתין שיפשיר.

חג שמח.