יש אפשרות לתת מעשר גם לזיכוי הרבים?

שאלה:

שלום וברכה כבוד הרב

בעבר תרמתי מהמעשר או חומש, (לא זוכר איך התחלתי עם מצוות מעשר כספים, אם נתתי בהתחלה חומש או מעשר, אך בוודאי נתתי במשך תקופה גם עשרים אחוז ב"ה)
תרמתי במשך הזמן למקומות תורה (או לרמאים מתחזים, הכל לטובה), וגם לזיכוי הרבים. אני לא זוכר אם קודם התחלתי לתרום לזיכוי הרבים, או למקומות תורה (שאולי העבירו את הכסף לעניים), או גם וגם, ולא נראה לי שאמרתי "בלי נדר" על נתינת המעשר או החומש
אך אני רוצה לתת מעשר כספים גם לזיכוי הרבים אין אפשרות? או שזה ניתן רק אם נותנים חומש? אולי בלי נדר אפשר לתרום חצי מהמעשר לזיכוי הרבים?

תודה רבה כבוד הרב

תשובה:

אתה יכול אבל זה לא מומלץ משתי סיבות: א. יש דיני קדימה במעשר כספים, ובעיקרו הוא מיועד לתלמידי חכמים עניים. ב. אם אתה חושש שכספך לא ילך למקום טוב נראה שהמינוח הכללי זיכוי הרבים הוא יותר מסוכן, שכן אם כוונתך לאותו ספר עלום שאתה מתרגם שאולי יועיל ואולי לא, אולי יודפס ואולי לא וכו', עדיף לתת לתלמיד חכם עני שאז אתה יודע מידית שעשית משהו טוב…

בהצלחה.