נוסח תפילת ראש חודש

בס"ד,
אנו אומרים " ויהיה הראש חודש הזה סוף וקץ לכל צרותינו "
והנה רש"י בסדר מקץ (בראשית פרק מא פסוק א ד"ה ויהי ) : " כתרגומו מסוף, וכל לשון קץ סוף הוא "
ולכאורה החזרה מיותרת בתפילה שתקנו אנשי הכנסת הגדולה , א"כ השאלה היא , מה ההבדל בין סוף לקץ ?

תשובה:

שלום רב

צריך לדעת, שבלשון הקודש לכל המילים המקבילות יש משמעות וביטוי קצת שונה, המלבי"ם בספרו יאיר אור נותן לכך הרבה דוגמאות [דוקא את הנושא הזה הוא לא מסביר וחבל.. אבל ניתן ללמוד מדבריו את העקרון]. כך שגם אם אלו שתי מילים הבאות לבטא את הסופיות, יש לכך ביטוי שונה קצת בכל אחת מהן. ניתן לומר שקץ זה יותר תכלית מאשר סוף, כמו קץ כל בשר בא לפני. ובכלל הגאולה תמיד נקראת קץ, אף שהיא כבר השלב הבא שלאחר גמר הגלות.