לישון בחדר שאדם כיבה בו את האור בשבת באיסור

שלום.
חייל המשרת בצבא, נאלץ לשמור שבת בבסיס.
בחדר שבו ישן, יש חייל שאינו שומר שבת. לפני שהולכים לישון, מכבה החייל שהוא גם שותף לחדר את האור. האם מותר לישון בחדר, מאחר שאני "נהנה" מהחושך. והרי נעשתה פעולה אסורה בשבת שיש לי הנאה ממנה.

מה הדין?

תשובה:

שלום רב

מותר לישון שם משתי סיבות:

א. בפוסקים מבואר שיש חילוק בין הדלקת אור לכיבויו, שכן מהדלקת אור יש הנאה, אפשר לקרוא וכו', מכיבוי אור אין הנאה, זה רק מונע צער, כלומר האור הפריע ועכשיו אין מה שמפריע, אבל זו לא נאה אקטיבית, ולכן זה לא נחשב הנאה ממעשה שבת.

ב. במשנה ברורה בסי' רעו מבואר, שאדם לא יכול לאסור עליך את השהות בביתך, ולכן אם גוי בא להדליק נר בבית ישראל צריך למחות בו אבל אם הדליק בכל זאת אין צורך להמנע מהשימוש בבית, וכך גם בנדון שלך, שהרי החדר מיועד לך בדיוק כמוהו. אולם חשוב לדעת, לך אסור לגרום לחילול שבת, כלומר להשאיר אור לכתחילה כדי שהוא יכבה אסור, רק אם הוא מכבה את מה שהוא הדליק זה בעצם לא עסק שלך.

שבת שלום.