זמן תוספת שבת במוצאי שבת

בס"ד
שלום רב
האם יש עניין להוסיף עוד 10 דקות לאחר זמן צאת השבת לפי הזמן הרגיל ולפי זמן רבינו תם ?
או שמיד בצאת רבינו תם אומרים "המבדיל" ומותרים לעשות כל מלאכה ?
ועוד שאלה, אני בלי נדר (כפי שנראה לי) נהגתי בימות הקיץ (בערבי שבתות עד ערב שבת שהיה לפני שבוע להדליק כ 50 דקות לפני השקיעה ולא 30 כפי שמצויין בלוחות ) האם מותר לי בימות החורף החל מערב שבת הקרוב להדליק קצת מאוחר יותר מהזמן שהדלקתי משום שזמן ההדלקה הוקדם בשעה ?

תודה.

תשובה:

שלום רב

יש מצוה להוסיף מחול על הקודש בערב שבת ובצאתה, אלא שבזמנים שיש בלוחות בעצם מחושב גם זמן התוספת, צאת הכוכבים לדעת הגאונים מעיקר הדין הוא 13.5 או 18 או 22או 24 דק' לאחר השקיעה [שיטות שונות], הזמן בלוחות הוא בדרך כלל 35 דק' לאחר השקיעה, יש לכך חשיבות רבה כיון שלפי שיטת החזון איש רק אז הוא צאת הכוכבים, אבל כיון שלהחמיר את החזון איש זו כבר חומרה אפשר לכלול בזה גם את התוספת שלדעת רוב הפוסקים אין לה שיעור ניכר. בודאי כך לגבי זמן רבינו תם.

אני מניח שלא עשית קבלה מוחלטת להדליק תמיד 50 דק' לפני השקיעה ולא היה בדעתך להתחייב על כך, וממילא את יכולה להקדים.

בהצלחה