בעל ואשתו שתתמחרו בקניית הקפות, נזק לגמרא

לכ' הרב שליט"א
א. מה עושים אם מתברר למפרע שבמכירות של ההקפות בבית הכנסת שאדם פלוני אמר סכום מסוים ואישה מהעזרת נשים עלתה עליו וזכתה ובסוף מתברר שזוהי הייתה אשתו. מה עושים. איזה חייב לשלם את איזה דמים?
ב. לפעמים קורה ועל הספרים (גמרות) בבית מדרש נשפך לאדם בטעות משקה. מה עליו לעשות: 1. במקרה שזה לא נזק שפגע באותיות וכו' 2. שנהרס כמה דפים שלא ניתן לקרוא מהם כתוצאה מכך – מה לעשות לשלם עבור דף או גמרא חדשה (כי אין אפשרות ללמוד באותם דפים)

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

א. האישה חייבת לשלם את הסכום הגבוה. וזאת משום שאף אם הבעל היה האחרון לפניה שהעלה את המחיר, אין זה אומר שהוא היה מקבל את העלייה וההעלאה של האישה הייתה מיותרת. שהרי ייתכן שאדם אחר היה מעלה את המחיר ורק לאחר שהאישה העלתה עוד הוא נמנע. וכן ייתכן שהבעל התכוון לקנות לחבר שלו ולא לעצמו ואילו האישה קנתה לבעלה.

ב. אם מדובר בנזק קטן ולא משמעותי, אין חיוב לשלם כלל, שהרי הספרים נתרמו כדי ללמוד בהם ולבלות אותם. אם מדובר בנזק משמעותי, יש לדעת את מחיר הגמ' לפני הנזק ולאחריו ולשלם את ההפרש. כמובן שגמרא משומשת אינה שווה כמו חדשה. עיין שו"ע חו"מ סי' שפז.