לא תחמוד – האם חייבים להחזיר למרות ששילמו?

אדם שעבר על "לא תחמוד" בשוגג(לא היה מודע לאיסור זה) וקנה מחברו סטנדר ללימוד.האם יש לו תקנה ואיך?כגון בהחזרת המוצר לחבירו או מספיק שיעשה תשובה?
רק אציין שאני לא זוכר את המחיר שקניתי ממנו.

תשובה:

שלום רב,

אכן אם הוא עבר על לא תחמוד, למרות שהוא שילם את מלוא הסכום, חייב להחזיר את החפץ ראה בראב"ד (גדילה ואבידה פ"א הלכה ט') שחלק על דברי הרמב"ם שם ולדעתו הסיבה שאין לוקין על לאו זה הוא משום שהוא ניתן לתשלומין. כלומר, כל עוד זה קיים בעין הוא חייב להשיבו לבעליו.

אולם אני מסופק אם אכן האיש עבר על איסור לא לתמוד. סתם כך שהוא ראה חפץ אצל חברו ורמה לרכוש את זה ממנו, והלה הסכים מיד, אין בזה  איסור, ראה שם ברמב"ם שם: "כל החומד עבדו או אמתו או ביתו וכליו של חבירו או כל דבר שאפשר לו שיקנהו ממנו והכביד עליו ברעים והפציר בו עד שלקחו ממנו אף על פי שנתן לו דמים רבים הרי זה עובר ה בלא תעשה לא תחמד". כלומר, סתם כך אם הוא הסכים מיד למכור לו אין בזה איסור לא חתמוד. (ראה עוד כאן)

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אכן טעיתי. אם חל המקח כתב שם הרב המגיד שלדעת כולם אין ענין לתשלומין כלל. אלא שהרמב"ם לשיטתו שהאיסור הוא גם באופן שחל המקח לכן לא כתב את הטעם משום שניתן לתשלומין.