שאלות לרב

שלום וברכה כבוד הרב
מספר שאלות בבקשה
1. התקשרתי לפני זמן מסוים לחנות, וביקשתי לקנות צבע, אמרתי לו את השם של הצבע מהמניפת צבעים, רק שהוא אמר לי להתקשר למחרת כמדומני. אולי היה כבר מאוחר להזמין לי את הצבע מהחברה, לא זוכר את הסיבה – האם אני מחויב לקנות צבע ממנו? אולי לא מחויב, אך האם זה היה אונאת דברים?
2. פעם נרשמתי ברחוב לתרומה חודשית בארגון מוכר, ונתנו לי מזוזה שנראית יקרה (בצבע זהב חלקה עם שמות קודש) כמתנה.
אך נראה לי אחרי חודש כבר הפסקתי את התרומה.
זה גזל אם הסך תרומה שהספקתי לתרום פחותה מסך מחיר המזוזה?
3. יש איזה גנאי כלשהו לחברה הסלולרית, אם כאשר אני נרשם בהוראת קבע לחברה סלולרית, אסמן מול הסוכן במגבלה החודשית של ההוראה סכום מסוים, והסוכן החרדי מולי יקבל ויראה את הדף? (לא יודע מי נחשב סוכן, אפשר לעשות דרכו מנוי סלולרי ולא צריך להגיע למקום של החברה).
4. מה אני עושה במצב של חטא בין אדם לחברו שהחברו הוא גוי, והגוי יכול להיות לא מודע לחטא, ואם ידע יפגע בו סביר להניח.
5. לפעמים אני משאיר אור במטבח בלילה או לפנות בוקר כאשר ההורים ישנים, ואני לא מצטרך אליו. האם זה גזל?

תודה רבה כבוד הרב, שבוע טוב

תשובה:

שלום רב

  1. אין חיוב לקנות. כששאלת חשבת שאולי תקנה, אין כאן אונאת דברים.
  2. היא לא פחותה ממחיר המזוזה… אם היא פחותה תן עוד חודש.
  3. אין בעיה.
  4. לא הבנתי.
  5. ההורים מרשים לך לנהוג נורמלי בבית, איזה גזל יש כאן?