לקחת ספר מבית כנסת ברשות הגבאי

שלום וברכה,

יש ספר תהילים מיוחד במינו שאני מאוד מאוד נהנה לקרוא בו ואין להשיג אותו בחנויות כבר כמה שנים.
מצאתי ממנו 5 יחידות שמשפחה הקדישה לפני כמה שנים ודיי לא נוגעים בו.
ביקשתי רשות מהגבאי הוא אמר לי תיקח אחד אני הגבאי ואני קובע ויודע זה סתם יושב פה.

אני רוצה להביא תהילים אחר יפה במקומו האם אני פועל נכון?

תודה רבה,

תשובה:

שלום רב,

אם אתה מביא ספר אחר (יכול להיות גם סידור וכדו') שמחירו אינו פחות ממחיר ספר תהילים זה ויש לך רשות מהגבאי, אין בכך בעיה.

יש אפשרות נוספת, שתיקח את הספר בהשאלה ותחזיר אותו לאחר שהנך רואה שאינך משתמש בו כבר בקביעות, או שציבור המתפללים בביהכ"נ כבר זקוקים לספר.

מקורות:

על פי המבואר בשו"ע יו"ד סי' רנט סעיף ג ובט"ז שם סק"ד רשאי הגבאי למכור דבר שנתנדב לביכ"נ לצורך דבר מצווה. ועיין בפתחי תשובה שם סק"ט שרק אם אין צורך למצווה הראשונה מותר. במקרה זה, גם אם אין בעיה מצד שינוי, מכל מקום, ברור שאסור להעביר כספי ציבור לבעלות פרטית. אבל, אם מחליפים בספר אחר, או אם משאילים בלבד, אין איסור.