בצל ספק בשרי לטוסט חלבי

שלום רב.
הכנתי טוסט חלבי עם בצל חתוך שלקחתי מהמקרר, אח"כ נזכרתי שיכול להיות שחתכו את הבצל עם סכין בשרי, אין לי איך לברר לדעת עם מה חתכו אותו.
( את הבצל לפני שהכנתי איתו טוסט חתכתי מכל הכיוונים לפחות בשיעור של 'כדי קליפה')
מה דין הטוסט? לאשכנזים ולספרדים, ואשמח לדעת מה הטעם להלכה.

תודה רבה. תזכו למצוות!

תשובה:

שלום רב

לבני אשכנז הבצל כולו נאסר על ידי חיתוך בסכין בשרי, הבליעה מפעפעת בכולו מחמת חריפותו, וממילא לא יעזור לחתוך מהצדדים. לבני ספרד מועיל לחתוך כדי נטילה – 2 ס"מ, ולא כדי קליפה – ס"מ אחד. למעשה בדיעבד, אחרי שכבר הכנת את המאכל, לבני ספרד יש להקל בדיעבד, כיון שסתם כלים אינן בני יומם ובאינו בן יומו יש שסוברים שלדעת השו"ע לא החמירו בדבר חריף, וכן דעתו של הגר"ע יוסף כידוע [לעומת דברי הבן איש חי בפ' קרח שהקל בזה רק במקום הפסד], וראה כף החיים סי' צו ס"ק יא שהקל אחר שהתערב, ןבפרט יש להקל כאן שהרי יש ספק, ואפשר שהשתמשו בסכין חלבית.

כמובן כל זה כאשר אין חשש של בצל קלוף שעבר עליו לילה.