הכנת טחינה גולמית בשבת

האם מותר להכין טחינה גולמית שקונים בסופר כמו ברכא או טחינה ירושלים
וכו….
בשבת

תשובה:

שלום רב

בספר שמירת שבת כהלכתה (פרק ח’ סעי’ כ”ו ובהערה צ”ב) אוסר לערב מים בטחינה גולמית בשבת, ומבאר, שאף שדילול עיסה בשבת מותר, ועיקר מלאכת הלישה היא בקיבוץ חלקים וגיבוש, ומשום כך הוספת משקה לעיסה שיש בה כבר משקה, אינה נחשבת ללישה, כיון שהיא רק מדללת, כאן הואיל ובמהלך הכנת הטחינה תחילה היא מתקשה ורק אחר כך מתדללת, יש איסור לש בשעה זו שהיא מתגבשת.

הגרב”צ אבא שאול באור לציון ח”ב פרק לג מתיר זאת, כיון שסובר שעירוב המים רק מרפה את העיסה ולא מקבץ אותה. אבל אוסר להוסיף לה שום וכדומה או מלח משום לישה. כך סבר גם הגר”מ אליהו זצ”ל בשו”ת ויאמר מרדכי, אלא שהוסיף להזהיר, שלעיתים הטחינה יוצאת דלילה מידי ואז רוצים להוסיף עוד טחינה גולמית, וזה כבר אסור.

הגאון רבי עובדיה יוסף הסתפק בדבר ולא הכריע, משום שחשש בזה לאיסור לישה, ממילא אין לנו ממנו כל הכרעה בענין, כמובא בילקוט יוסף סי’ שכא, לכן ודאי טוב להמנע.