מעסיק שלא הוריד מדמי הנסיעות לאחר הרפורמה בתח"צ

שלום כבוד הרב,
גיליתי לאחרונה שבעקבות כל הרפורמות של התחבורה הציבורית מחיר הנסיעות שלי קוצץ בסביבות 200 ש"ח. אני מבחינתי אין לי בעיה ללכת למעסיק ולהגיד לו על כך, הבעיה שיש עוד עובדת שגרה איתי באותה העיר ורוב הסיכוי שגם לה יקצצו בנסיעות וממה שאני יודעת היא ממש לא הייתה רוצה להגיד את זה למעסיק מכיוון שהמצב הכלכלי שלה ממש לא טוב.. מה לעשות במצב הזה? האם אפשר להביא את ההפרש לצדקה?

בתודה מראש,

תשובה:

שלום רב,

את לא חייבת להודיע למעסיק. הרפורמות נעשו יחד עם פרסום גדול במודעות רחוב ובעיתונים וכל אחד במדינה שזה נוגע אליו יודע על כך. כל שכן, מעסיק שהסכום המצטבר מכל העובדים יכול להגיע לסכום משמעותי. ככל הנראה, המעסיק יודע שהוא משלם מעבר לעלות הנסיעות בפועל והסיבה שהוא לא מפחית מהמשכורת היא כדי שלא לעצבן את העובדים וכדי להיות בקשר טוב איתם. אבל, אם הוא רואה שאף העובדים מבינים מעצמם שיש להפחית מדמי הנסיעות, הוא יעשה זאת.
אם לא הייתה עוד עובדת שתיפגע מכך, היה יכול להיות ראוי לפנים משורת הדין לצאת מכל ספק ולהודיע למעסיק, אבל במקרה אין להחמיר על חשבון השנייה.

מקורות:

עיין שו"ע חו"מ סי' רלב סעיף ב לעניין טעות בכדי שאין הדעת טועה.