הזהרו בגחלתן של תלמידי חכמים!

שלום לרבנים במקום שיש חילול השם אין חולקים כבוד לרב {והאם הכונה דוקא לרב מובהק או אפילו מרא דאתרא על אותו מקום?} מה הכונה {אשמח לדוגמא}והאם גם מדובר שמבזים ת"ח אמיתי גם נימנה בין הדברים הללו? 2 אם אני שומע מת"ח שמזלזל בת"ח אחרי האם אף שאני תלמיד באותה ישיבה האם אני יכול למחות באותו רב?{מה הכונה למחות האם מספיק שאומר אני מוחה?}אשמח למקורות תודה מראש!

תשובה:

שלום רב

ההלכה הזו אמורה לגבי ענין ספציפי ביותר, שכאשר אתה רואה רב שעובר איסור בחוסר ידיעה וכדומה, וכגון שיש כלאים בבגדו יש להודיע לו, אף שעל ידי כך יצטרך לפשוט מעליו את הבגד ברשות הרבים ויתבזה, משום שכאשר הנדון הוא לאפרושי מאיסורא, אין חולקים כבוד לרב, ראה טור יו"ד סי' רמב. במקרה שאתה מדבר אין כאן ענין של הודעת איסור וכדומה, הרב יודע הכל טוב בעצמו, אלא שיש לו מחלוקת כנראה עם אותו רב והוא סבור שמתפקידו לדבר כנגד הרב ההוא כדי שלא יטעו אחריו [ובמקרה שהוא אכן צודק, חובתו כך לעשות!], ובענין זה שבמחלוקת שבין תלמידי חכמים כבר אמרו רבותינו "הזהרו בגחלתן"! מי אנחנו שנקבע מי מהם צודק?! יש לברוח מהענין הזה כמו מאש ולא להתערב כלל וכלל! ידוע מאמר אחד מגדולי ישראל בזמן המחלוקת שבין שני קדושי עליון רבי יעקב עמדין ורבי יהונתן אייבשיץ שאמר, שאותם שני גדולי עולם ודאי ילכו יחד לגן עדן, אבל אלו מתלמידיהם שלחמו על כבודם…. ה' ירחם! כל אחד ילך אחר רבו ולא יתערב ולא ידבר חלילה כנגד שום גדול בתורה אחר, ובזה תבוא עלינו ברכת הטוב.

יום נעים.