להכנס לשירותים עם תפילין

שלום וברכה,
אדם שצריך ללכת לפנות בשירותים והוא לבוש בתפילין, האם יכול לכסות את התפילין בבגד ולהכנס לשירותים כדי לעשות צרכיו?

תשובה:

שלום רב

את צרכיו הגדולים – אסור לעשות, ולגבי צרכיו הקטנים חילקו בענין זה בין בית הכסא קבוע שאסור להכנס לתוכו, כיון שיש חשש שימלך ויעשה שם כך גם את צרכיו הגדולים, לבית הכסא עראי, כלומר שנפנה בשדה וכדומה שמותר עם התפילין. לדעת הרמב"ם גם בבית הכסא עראי אסור שמא יפיח, ובשו"ע סי' מג סעיף א כתב שראוי לחוש לדבריו. וכן המנהג לאסור כמבואר בכף החיים וערוך השולחן שם. בשעת הדחק שאם יסיר את התפילין יבטל מתפילה בציבור וכדומה אפשר להקל בבית הכסא עראי, ראה משנה ברורה שם ס"ק יב. המשתנות שמצויות בבתי הכנסת וכדומה דינן כבית הכסא עראי כיון שלא ניתן לעשות שם את צרכיו הגדולים.