ממרח בשבת

בס"ד.
שלום,
רציתי לשאול בבקשה לגבי מלאכת ממחק – התולדה שלה כידוע היא גם מלאכת ממרח – כגון שסותם נקב בשעווה ועד לאיסורי דרבנן של מריחת משחה עבה בגוף האדם שלא נבלעת וכו… רציתי לדעת איך יש קשר בין מלאכת ממחק לממרח , לכאורה נראה כשני מלאכות שלא קשורות אחת לשניה.
תודה מראש ויישר כח עצום.
תלמידכם. ערן.

תשובה:

שלום רב

פעולת המירוח והמחיקה ענינה אחד, להחליק את המקום שיהיה חלק. בעור מדובר על השרת השיער והחלקת העור שתחתיו ובמריחת משחה המדובר הוא על מריחת המשחה והחלקתה על הגוף, אבל התוכן דומה. לכן, בשעת הדחק כשיש צורך רפואי המתיר רפואה בשבת, התירו להניח משחה בלי להחליק אותה על העור, לחיטוי הפצע וכדומה.

בהצלחה רבה