נטילת ידים וברכות באמצע הלילה לאחר שינה

שלום רב, יש לבני בן 11 מחר בדיקה חשובה בשעה 13:00 ולכן אני צריכה להעיר אותו ולהיות איתו ערה מהשעה 01:00 בלילה איך אני אמורה לנהוג לגבי נטילת ידים עם ברכה או בלי אני צריכה להיות ערה לאחר שאשן מספר שעות אני מתכוונת לשתות האם לברך.

תשובה:

שלום רב,

יש ליטול ידים מיד כשאת קמה. ושוב פעם בבוקר.

מקורות:

כתב בשו"ע (סי' ד' סעי' יג) יש להסתפק מי שער כל הלילה אם צריך ליטול ידיו. הספק הוא כמובן תלוי במחלוקת הראשונים מה הטעם של נטילת ידיים בבוקר. וכתב על כך הרמ"א שלכן יטול ידיו בלי ברכה. וראה שם במשנה ברורה שכתב שמי שישן בחלק מהלילה וקם לפני הבוקר, חייב בנטילה מעיקר הדין. וראה שם עוד בביאור הלכה שלטעם הרשב"א שחיוב נטילת ידים הוא משום שנעשה בריה חדשה. א"כ גם אם נטל ידיו באמצע הלילה, צריך ליטול שוב בבוקר. לכן, את הנטילה בלילה יש לעשות ללא ברכה, ובבוקר לפני התפילה יש ללכת לשירותים ולאחר מכן ליטול ידים עם ברכה ולהתפלל.

רפואה שלמה.