גלוי מידע לצד השני בפגישות

לכבוד הרב שליט"א
האם צריך לגלות מום בלב לפני החתונה?
אם כן, באיזו פגישה לגלות?
האם הבחורה עצמה יכולה להגיד לבחור בפגישה, או דרך משהו אחר?
האם מספיק להגיד את זה באופן שטחי או לפרט ולהביא מסמכים כשבאמת הבעיה ממש לא חמורה ולא היו לה שום השלכות במשך השנים מאז המקרה, ב"ה.
תודה וכל טוב!

תשובה:

שלום רב,

אין ספק שיש לגלות לצד השני את הכל, כולל את המצב שאת מתארת כאן. הדרך לגלות זה ממש אינו חשוב אם דרך מישהו אחר או בצורה ישירה – איך שנוח. אבל אסור להסתיר דברים כאלה, למרות שאת אומרת שבחיי היומיום זה לא משפיע. ראי מה שכתב בשו"ת דברי יציב (האדמו"ר מקלוזינברוג,אבה"ע סי' טו): "הנה מעולם תמהתי שאפילו המדקדקין במצוות מ"מ בשידוכין אינם נזהרים מלהעלים איזה מום שבסתר ואיזה מיחוש או כדומה לזה, שהרי מלבד שזה בגדר אונאה ומקח טעות יש חשש שצריך קידושין אחרים". כמובן שאני לא קובע שדבר כזה יותר קידושי טעות, אבל חייבים לומר. אין לי גם דעה מתי יש לומר, אבל נראה שודאי שאין צורך לומר את זה מיד בהתחלה.

שיהיה בהצלחה

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה לכבוד הרב על התשובה המחכימה.
    שמעתי שהרב שטיינמן שליט"א אומר שצריך להגיד דברים מעין אלו בפגישה שניה.
    אשמח אם תכוונו אותי איך להגיד ומה להגיד?
    תודה!

  2. אין לי כל כך דרך להציע כיצד לומר. אני גם לא מקבל את ההוראה הזו כתורה מסיני, יתכן שזה נאמר על מקרה ספציפי. אולי כדאי לגשת אל הרב זילברשטיין ולהתייעץ איתו מתי וכיצד לומר.