לרמז לאדם שידליק פנסים במכוניתו בשבת

שלום רב לכבוד הרבנים הגאונים שליט"א!
נשאלתי האם כאשר אני רואה רכב נוסע בשבת ללא אורות שזה מהווה סכנה לנהג וכן לנהגים אחרים ולהולכי רגל. האם מותר לי לומר לנהג להדליק אורות? בפשטות נראה שכן משום ספק פיקוח נפש התירו לעבור איסור תורה, ובפרט שפה אני רק אומר ולא עושה, ומי שעושה אולי הוא בגדר רשע והלעיטהו לרשע וימות ואין איסור לפני עיוור במומר כמ"ש הש"ך. האם נכון?

תשובה:

שלום רב

במקרה שאותו אדם מסכן את העוברים ושבים שלא ישמו לב אליו, או שהוא עצמו יוכל פחות לשמור על שלומם שלא ינזקו מנסיעתו, ודאי מותר לרמז לו שידליק את האורות, לא רק מהטעם שהזכרת, אלא עד כמה שאדם נוסע באמת הדלקת האור מחוייבת מצד פיקוח נפש, וכיון שלא ישמע לנו להפסיק את הנסיעה, באמת עדיף שידליק אור. לא יתכן לאפשר לו לסכן את כולנו כדי שימנע מחילול שבת נוסף. אולם כאשר הוא מסכן רק את עצמו, יש לדון שאפשר שהוא בגדר הלעיטהו לרשע וימות ואין אנחנו חייבים לדאוג לבריאותו ולגרום לו לעבור עוד איסורים כדי לשמור על עצמו טוב יותר.