מקום הדיון בתביעה שיש בה כמה נתבעים

ארבעה בני הנפטר (ראובן, שמעון ,לוי ויהודה) רבים על הירושה הבן הקטן – יהודה תובע את שמעון ולוי. שמעון גר בנתניה ולוי ברחובות. א. היכן יתקיים הדיון. ב. התביעה נוגעת גם לראובן, אך יהודה מפחד ממנו ולכן לא תבע אותו, האם מותר לראובן לבקש להצטרף לדיון כנתבע, אם כן האם יוכל לדרוש שהדיון יתקיים בעיר שלו.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

א. לפי תקנות הדיון של בתי דין הרבניים (למיטב ידיעתי נתקנו בהסכמת הגרי"ש אלישיב) התובע יכול לבחור את מקום מגוריו של אחד מהנתבעים העיקריים (וכן הוא – להבדיל – החוק האזרחי). אבל בשו"ת ברכת חיים סי' נג אות יא כתב שהתובע צריך לתבוע את כל אחד מהנתבעים בעירו של אותו נתבע ולדון עימו על חלקו.

ב. אם לא תובעים את ראובן, אלא מעצמו הוא רוצה להצטרף לתביעה, הוא לא יכול לדרוש שהתביעה תהיה בעירו לכל הדעות. וזאת משום שלא שייך לגביו הסברא שכתב בביאור הגר"א בחו"מ סי' יד ס"ק יח "מאן דכאיב ליה כאיבא אזיל לבי אסיא"