מדוע קבר מטמא?

לכבוד הרבנים שלום רב.
ברצוני לשאול מדוע אדם הנמצא בבית הקברות נטמא הרי המתים עצמם קבורים יותר מד' אמות מעל פני הקרקע ובנוסף ישנם שני כיסויים מבטון או שיש המונעים מהטומאה לבקוע.

תשובה:

שלום רב

באופן עקרוני, כאשר הקבר סתום לגמרי, הוא מטמא עד לרקיע גם אם יש כמה שכבות בטון, וכלשון חז"ל טומאה רצוצה בוקעת ועולה [ראה חולין עא א ועוד]. במקרה שהמת בתוך ארוך והארון פתוח לקבר טפח, ויש בין המת לכיסוי הארון טפח, נחשב הארון כאוהל החוץ בפני הטומאה מדאורייתא, אבל חכמים גזרו שלא להאהיל על הקבר הזה [לכהנים כמובן] וזוהי טומאה דרבנן. כיום בלאו הכי בשום קבר אין כזה פותח טפח ומי שמאהיל על הקבר טמא מן התורה. כמו כן אסרו חכמים להכנס לתוך ארבע אמותיו של קבר, שמא יאהיל עליו.

ראה פרטי הדינים בזה בהרחבה בס' קיצור דברי סופרים פרק עב.