עליה לקבר ליום השלושים בראש חודש

האם נהוג לפי עדת אשכנז לעלות ביום השלושים לקבר של האב בראש חודש?

תשובה:

שלום רב

בענין זה יש חילוקי מנהגים, שכן בס' דעת תורה למהרש"ם סי' שצב כתב על פי הכל בו שעולים לקברים בראש חודש, אולם בגשר החיים פרק כט אות ה כתב שאפשר לעלות לקברים בראש חודש, ומקורו מדברי המגן אברהם שבפורים עולים לקברים. אולם בס' ארחות רבינו עמ' שה כתב שהגשר החיים עירבב את הענינים והבדל רב יש בין ראש חודש שאז הנשמה אינה נמצאת בקבר ואין טעם לבוא לקבר לשאר ימים שאין אומרים בהם תחנון שאז אין מניעה לעלות לקברים למעט שבת וחג.

לסיכום, המנהג הרווח שלא לעלות לקבר בראש חודש אלא למחרתו, אף שידוע שהגרש"ז אויערבך עלה לקבר בראש חודש.