האם מותר לקנות במכירה מסובסדת עבור מישהו שלא זכאי לסבסוד?

שאלה:

בחסידות אליה אני משתייך מקיימים לקראת החגים מכירת מזון מסובסדת. על כל חסיד מהקהילה קיימת זכות לקנות עד סכום מסויים שקצבו לו. לי אין צורך בכל הסכום שקצבו לי, האם מותר לי להשתמש בזכות הזו ולקנות מצרכי מזון עבור אחי שאינו נמנה בחסידות זו. שאלתי את מנהל המכירות האם מותר לי, ואמר לי שאשאל רב.

תשובה:

מנהל המכירות הוא הקובע תנאי המכירה, ועל פי החלטתו נדע האם מותר להעביר זכותך לאחרים. אם יחליט שמותר להעביר לאחרים, זכותך לתת את הזכות לאחיך.

מקורות:

אין בזה דין יבש, תלוי כל מכירה והכללים שלה. יש מקרים שהמכירה נועדה לאנשים מסוימים, ואינם מעוניינים לסבסד אנשים אחרים. למשל חבר קופ"ח שזכאי לתרופות במימון הקופ"ח אין לו את הזכות לקנות תרופות לאחרים, שברור שאין כוונתם לסבסד תרופות לזרים. מאידך יש מכירות שקוצבים זכות לכל אזרח, ומה יעשה עם הזכות זה לא עניינם, ולא אכפת להם שיעביר את הזכות לאחרים. לכן צריך לברר אצל מנהל המכירות האם רשאי להעביר זכותו לאחר.