מחשבה רעה אין הקב"ה מצרפה למעשה / הרהורי עבירה

שלום כבוד הרב,

יש לי שאלה שממש מטרידה אותי, ממש אבל
אני יודע שמחשבה טובה אלוקים מצרפה למעשה
עכשיו, מה לגבי מחשבה רעה? אלוקים גם חס ושלום מצרפה למעשה?
והאם אני מקבל עבירות על מחשבות רעות? כי אני לא יכול לשלוט במחשבות שלי, מה אני אעשה
לפעמים יצר הרע מכניס לי כל מיני מחשבות לא טובות, של קללות, של כל מיני דברים רעים

תשובה:

שלום רב

כבר אמרו חכמים: "מחשבה טובה הקדוש ברוך מצרפה למעשה, מחשבה רעה אין הקדוש ברוך מצרפה למעשה" [כך הוא בישראל בשונה מאומות העולם שאצלם זה הפוך], והביאור בזה, הוא משום שהנפש של היהודי שואפת תמיד לטוב, וזוהי האמת הפנימית שלו, לכן גם אם לא עלה בידו בסופו של דבר לקיים את המצוה, מכל מקום מעלה עליו הכתוב כאילו עשאה. אולם העברות אינן רצון אמיתי של האדם, כפי שאמרו "אין אדם חוטא אלא אם כן נכנסה בו רוח שטות, לכן, אדרבה, אם הדבר נשאר במחשבה בלבד, אין טעם לעונשו על כך. אמנם, יש עונש על הרהורי עבירה מסוימים, ושי שאף אמרו לגביהם "הרהורי עבירה קשים מעבירה", וראה כאן וכאן כיצד מתיישבים הדברים.