לקוח שמצא את הדירה בעצמו באמצעות פרטים חלקיים שקיבל ממתווך

שלום וברכה,

דיברתי עם מתווך לגבי דירה שאני מחפש ובטלפון אמר לי שיש לו בכתובת כלשהי דירה מסוימת.
חיפשתי בכוחות עצמי את הדירה, אבל כנראה שהמתווך טעה בטלפון ולא קיים כזו כתובת. אולם לפי הכתובת שכן נתן לי ולפי איך שתיאר לי את הדירה הבנתי את הטעות שלו ומצאתי את הדירה בכוחות עצמי.
אציין שוב שלא חתמתי כלום ואף לא נפגשתי עם המתווך.

האם מחובתי לשלם למתווך?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אתה חייב לשלם לו דמי תיווך, מאחר ובפועל לא הייתי מגיע לדירה לולא המידע שנתן לך המתווך. לגבי שיעור התשלום, תלוי אם הטעות הייתה במידע שהיה בידי המתווך, שאז עליך לשלם פחות, לבין אם המידע שהיה בידי המתווך היה מידע מושלם והוא היה מוכן לתת לך אותו, שאז עליך לשלם יותר.

קיימת מחלוקת הפוסקים כמה אתה חייב לשלם לו. עליך להתפשר איתו או לפנות יחד לרב.

על פי דין תורה יש חיוב לשלם גם ללא חתימה על הזמנת שירותי תיווך.

מקורות:

לעניין כמה לשלם עיין עלון המשפט גליון 58 עמוד 4 דין 6. לעניין דינא דמלכותא בחוק המתווכים עיין כאן.

יש לציין שקיים הבדל בין מתווך שמפרסם פרטים חלקיים של המידע, שיש סוברים שיש לראות בפרסום הפרטים כהפקרת המידע החלקי, לבין מתווך שמוסר פרטים חלקיים ללקוח שפונה אליו, שיש לו אפשרות לדעת את פרטי הלקוח שקיבל את המידע.