ריבית על פיגור בתשלום שכר דירה

שלום
האם מותר לקחת ריבית על פיגור בתשלום שכר דירה.
בחוזה כתוב שזה ריבית חודשית אך בפועל זה בעצם קנס על פיגור תשלום שכר דירה.
האם לקחת את הקנס או לא?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אם המועד לתשלום הוא בתחילת החודש, מותר לקחת את הריבית שעלתה עד לסוף החודש. אבל לא ריבית שעלתה לאחר סוף החודש שעליו יש חוב דמי שכירות.

הפתרון לכל בעיות אלו לכתוב בהסכם שהוא חל בהתאם להיתר עיסקה נוסח ברית פנחס.

מקורות:

עד סוף החודש, הרי זה כאילו התנה המשכיר שאם משלמים בתחילת החודש יש דמי שכירות זולים ובסוף החודש דמי שכירות יקרים. אין בתנאי כזה איסור ריבית אם מתנים כך מראש, עיין שו"ע יו"ד סי' קעו סעיף ו. אבל לאחר סוף החודש, אסור להתחייב קנס המתרבה, אלא רק קנס חד פעמי. עיין שם סי' קעז סעיף יח.