עץ הגורם לתגובות אלרגיות לילדי השכנים הנשואים

שלום,
הנני גר בבית משותף, בצמוד אלינו מצוי בית משותף נוסף. בחצר בין שני הבתים מצוי עץ אזדרכת. הוא נטוע בחצר של הבית השכן, לא בחצר של ביתנו.
עץ האזדרכת גורם לאלרגיה קשה לילדנו הנשואים הבאים לבקרנו תדיר. הם ממש נעשים חולים מכך ועקב כך מצמצמים הביקורים אצלנו. ניסיון למתן הבעיה באמצעות תרופות אנטי אלרגניות לא הועיל.
יש אינדיקציה ברורה, שמקור האלרגיה בעץ זה ולא בגורמים אחרים.
האם ניתן לחייב את השכנים לעקור העץ? במידה ואינם מוכנים לכך, האם הנני זכאי לעשות זאת על חשבוני ובניגוד להסכמתם?
בתודה,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אם מיד עם נטיעת השתיל כבר הייתה קיימת בעיית האלרגיה, יש מקום לחייבם על פי דין לעקור את העץ. אבל אם בעיית האלרגיה נוצרה רק לאחר שהעץ צמח הרבה, או שבשעת נטיעת השתיל עדיין לא היו אצלך ילדים הסובלים מהאלרגיה, לא ניתן לחייב על פי הדין לעקור את העץ, ואפילו לא על חשבונך. כל שכן כאשר הבעיה איננה אצלך, אלא אצל הילדים הנשואים.

כמובן, שרצוי להתפשר לפנים משורת הדין. כגון: לעקור את העץ ולשתול במקומו עץ דומה אשר לא גורם לתגובות אלרגיות.

מקורות:

עיין בספר משכן שלום ח"א סי' ב הערה קיא.