אם היו שינויים בזמנים במעשה בראשית ובמבול

לכבוד הרבנים שלום רב. ברצוני לשאול מתי החלו גבולות הזמן כמו אנו מכירים כגון: שעה, יום וכו' האם מבריאת העולם או שמא בדור המבול נשתנו סדרי בראשית והעולם חזר לקדמותו כמו שאנו מצויים בו היום?

תשובה:

שלום רב,

יש מחכמי ישראל שכתבו על שינויים שהיו במעשה בראשית או במבול. לדוגמא: הספורנו בבראשית (ח, כב) כותב שלפני המבול ציר כדור הארץ לא היה נוטה והיום והלילה היו שווים במשך כל ימות השנה. היערות דבש כותב על מעשה בראשית שביום רביעי היה השמש במזל טלה (ולכן מברכים ברכת החמה בחודש ניסן) וביום שישי כבר היה השמש במזל מאזניים ונקבע ר"ח תשרי ולכן אומרים אומרים בראש השנה 'זה היום תחילת מעשיך'.

יש לציין שגם היום אורכי היממה והחודש אינם קבועים, אלא מתארכים באיטיות.