כשרות מי קולחין ומים מותפלים לנטילת ידים

האם אפשר ליטול ידיים לאכילה ממים שטוהרו משפכים למטרת השקייה ולא ראויים לשתיה? האם ניתן להשתמש במים שנאספו מהמזן לצורך נטילת ידיים לאכילה? האם לא מדובר במים שנעשתה בהם מלאכה?

תשובה:

שלום רב

אכן כדבריך, מי ביוב שעברו השבחה, אף אם הם עתה ראויים לשתייה לא ניתן ליטול בהם ידים, כיון שנעשתה בהם מלאכה שגרמה להיותם שפכים בתחילה. אולם מי ים שעברו התפלה כשרים לנטילת ידים.

מקורות:

על מי ים שעברו התפלה, ראה משנה ברורה סי' קס ס"ק לח. על מי ביוב שעברו השבחה, ראה שו"ת להורות נתןח"י סי' כג, וקובץ מבית לוי ח"ה סי' סו בשם הגר"ש וואזנר זצ"ל. אמנם, אם הזרימו את המים חזרה לאדמה והם בוקעים במקום אחר כשאר מי תהום, אין בעיה, לפי שפנים חדשות באו לכאן.